Библиотека

ОНЛАЈН ПРЕТРАЖИВАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ

library

Ко смо ми
Добро дошли у Библиотеку Џо Бјули при Манастиру Нова Грачаница. Библиотека је увек отворена за посетиоце, било да тражите нешто конкретно или само желите погледати шта имамо у библиотеци и провести неко време с нама. Тренутно имамо око 10000 књига унесених у каталог, не укључујући часописе и друге материјале.
Сврха библиотеке је изучавање и промовисање српске културе и историје. Овај циљ је поставио лично ктитор библиотеке, Џо Бјули. Библиотека садржи бројне књиге, и на српском и на енглеском језику, које се баве Православљем, српском културом и језиком.

joeBuley
Ко може користити библиотеку
Сви су добродошли у библиотеку, деца, тинејџери и одрасли. Највише корисника су Срби из Чикага, Милвокија и околине. Осим књига које се баве изучавањем српске културе и језика, у библиотеци се налази и велик број књига на енглеском језику које се баве разним темама. Такође, у библиотеци се налазе бројне књиге о изучавању Светог Писма. Надамо се да ће ове књиге бити од користи Православном свештенству.

Како је библиотека организована
Библиотека Џо Бјули је организована по систему Библиотеке Конгреса. На енглеском језику, овај ситем гласи:
A – Encyclopedias
B – Philosophy
BR – Psychology
BL – World ReligionС
BM – Judaism
BR – Church History
BS – Biblical Studies
BT – Christian Theology, Christology
BX – Church History, Orthodoxy and Liturgy
BV – Christian Devotion, Practical Theology, Preaching
D – Basic European History, including the two World Wars
DF – Byzantine Studies
DR – Serbian History, Balkans
E & F – American Studies
H-K – Social Studies
L – Education
N – Art, including Byzantine art and Icons
P – Literature, including Serbian and English literature
Q-T – Science and its practical applications
U-V – Military History

Дечије књиге се налазе под ознаком JUV (juvenile).

Циркулација књига
Ко год жели позајмити књиге из библиотеке треба само да некоме од запослених у библиотеци остави своје информације, укључујући адресу. За сада у библиотеци нема чланарине. У скорој будућности, када се процес уношења књига у каталог заврши, свако ко позајми књигу из библиотеке ће бити забиљежен у компјутерском систему.
Књиге се обично позајмљују на месец дана, а тај рок се може продужити док год други корисник не затражи исту књигу. Кроз нашу библиотеку корисници могу затражити књиге из других библиотека, ако их у нашој библиотеци нема, пошто је Библиотека Џо Бјули у националном систему Interlibrary Loan.

Ретке (историјске) књиге
У Библиотеци Џо Бјули се за сада налази око 500 ретких књига посебне историјске вредности. Ове књиге се могу проучавати унутар библиотеке али се не могу позајмљивати. Каталог књига ја постављен на овој страници. Погледајте каталог ретких књига у Word формату: JoeBuleyRareBookCatalogue

nickGroves

Запослени
Nicholas Groves, M.A.L.S.; PhD – Librarian
Јеромонах Серафим Балтић