Владика Лонгин у Канзас Ситију

У суботу, 6. новембра, 2010. године, на Задушнице, после отслужене Свете архијерејске литургије у Манастиру Нова Грачаница, Његово Преосвештенство Г. Лонгин је, у пратњи ђакона Николаја Костура, отпутовао у посету парохијама у Канзас Ситију.

По доласку у Канзас Сити, Преосвећени се састао са парохијанима Цркве преп. Марије египћанке у поподневним сатима.  Ова заједница, на челу са својим свештеником о. Паисијем Алтшул, је у центру града Канзас Сити и има врло развијену социјалну активност.  Сваког петка, она отвара своја врата да би нахранила гладне, напојила жедне и показала истинску хришћанску љубав ближњима.  После разговора са верним народом, Владика је узео учешће на Вечерњој служби, на којој је одговарао црквени хор под управом игуманије Бриџид из српског манастира св. Пахомија.

У недељу, епископ Лонгин је служио Свету архијерејску литургију у Цркви св. великомученика Георгија у Канзас Ситију (Ленекса), држава Канзас.  Његовом Преосвештенству су саслуживали поред месног пароха протојереја Александра Бугарина и свештеник Паисије Алтшул као и ђакони Николај Костур, Владимир Лејнг и Теофан Фрејжер.  После Великог хода, Преосвећени је рукоположио ђакона Владимира у чин презвитера.  Новорукоположени о. Владимир је одрастао у овој Парохији и успешно завршио теолошку школу Часног Крста (Грчка Православна Архиепископија) у Бостону и, ако Бог да, служиће у Цркви св. архангела Михаила у Хибингу, држава Минесота.  На крају службе, епископ Лонгин је беседио на тему Јеванђељског читања.  Владика је говорио о важности молитве и учешћа на Богослужењима, а посебно честог причешћивања Светим Христовим Тајнама.

После Божанствене литургије, послужен је ручак у лепој црквеној сали.  Преосвећени је још једном честитао јереју Владимиру и његовој породици примање свештеничке благодати.  То исто је учинио о. Александар и његови парохијани.  Затим, деца црквене школе су извела културноуметнички програм.  После ручка, Преосвећени Владика се вратио у Чикаго да би на празник св. великомученика Димитрија служио у Манастиру Рођења Пресвете Богородице у Њукарлајлу, држава Индиана.

[nggallery id=14]