Епископ Лонгин у Источном Чикагу

Његово Преосвештенство, епископ новограчаничко-средњезападноамерички Господин Госпдодин Лонгин, на светог мученика Парамона, децембра 12. лета Господњег 2010. служио је свету Архијерејску литургију у храму светог Георгија у Источном Чикагу.


Упркос веома лошим временским условима, великој снежној мећави, надлежни свештеник отац Александар Савић сабрао је парохијане, који су срдачно у радости поздравили надлежног архијереја.Верном народу владика се обратио надахнутом  духовном поуком из светог Јеванђеља и Апостола који су се читали на светој Литургији. Велики број верника приступио је светом Причешћу.


Парохија у Источном Чикагу основана је међу првих двадесет парохија Српске Православне Цркве на америчком континенту. Храм, који је посвећен светом Георгију је најстарији зидани храм међу двадесетак храмова који припадају Српској Православној Цркви у чикашком округу. Обзиром да ова парохија идуће године прославља велики јубилеј – стогодишњицу од оснивања, том приликом Његово преосвештенство владика Лонгин донео је део моштију светог Николаја Жичког и Охридског у посебно израђеном керамичком кивоту.


За време земног живота свети владика Николај је много пута посећивао и служио у овом храму, а лично је узео и учешћа  у освећењу црквене сале. Многи од парохијана су лично учествовали у тим богослужењима и још увек се с поносом сећају тог великог благослова и незаборавног времена. Отац Александар ће пред моштима овог дивног сасуда Духа Светога убудуће служити Акатист и организовати и веронауку за омладину и одрасле.


У склопу припрема за велики јубилеј почело је и живописање овог историјског храма. Централни простор храмовног свода украшава фреска Христа Сведржитеља – Пантократора. Икону је живописао фрескописац Филип Суботић, дипломирани теолог факултета Светог Саве у Либертивилу, који је већ својим надахнутим делом украсио неколико чикашких храмова.


Отац Александар поздрављајући надлежног архијереја  и обраћајући се сабраним верницима указао је на значај и смисао иконе, те молитве у бојама, која украшава праволсавне храмове.


Уз Божију помоћ, молитвеним заступништвом Заштитника ове парохије, живописање храма се планира довршити до идуће године, како би све било спремно за овај велики јубилеј.


Ово молитвено славље настављено је у црквеној сали уз трпезу љубави, коју су припремиле чланице Кола српских сестара.
[nggallery id=18]