"Тројеручица" у Манастиру Нова Грачаница

Е. бр. 633/10
21. децембар 2010. године

Свештеницима и Црквеним одборима и КСС
Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке

Драга браћо свештеници и драга браћо и сестре,

Обавештавамо вас све о радосном догађају у нашој Епархији. Наиме, 22. децембра 2010. г. Високопреподобни архимандрит Методије, игуман царске лавре  манастира Хиландара,у пратњи  јерођакона Арсенија,  и г. Миливоја Ранђића, директора хилендарске Фондације  из Београда  долази у посету Чикагу  и  Србима Америке . Ово је историјска посета за нашу  Цркву,  јер по  први пут  Игуман манастира Хиландара долази на овај Континент. Ова посета   угледних гостију значајна је сама по себи, али је радост нарочито увећана јер нам  доносе копију чувене хиландарске иконе „ТРОЈЕРУЧИЦЕ“, која је по благослову Хиландара направљена за нашу  Нову Грачаницу.

После помирења подељене браће, овај моменат сматрамо као најважнији духовни догађај на овим просторима, а посебно за нашу Епархију. За остварење овог духовног пројекта  наша благодарност припада Савезном колу српских сестара наше бивше Епархије америчко-канадске. Израда иконе је коштала око 50 хиљада долара.

Да бисмо достојно увели у трон ову Икону, која је једна од највећих светиња које Српски народ поседује, одлучили смо да освећење извршимо у суботу, 1. јануара 2011. године, у наставку Свете литургије,  која почиње у 10:00 часова, у присуству наших свештеника као и чланова епархијских тела представница Епархијског КСС као и локалних кола српских сестара наше Епархије. Све позивамо да овога дана буду са нама. Они који из оправданих разлога не буду у могућности да нам се лично придруже нека упуте Господу благодарну молитву за ово богоугодно дело.

После освећења Иконе одржаће се свечани банкет – ручак  и пригодан програм у манастирској сали. Молимо вас да имате у виду да ћемо прикупљати прилоге за обнову у пожару настрадалог  манастира Хиландара.  Ваше чекове можете писати на: New Gracanica and Midwestern Diocese, са назнаком: за обнову Хиландара.

У нади да ће нас све копија чудотворне иконе Тројеручице духовно приближити Богомајци и Њеном Сину, Спаситељу нашем, чијем богорођењу идемо у сусрет, шаљемо свима наш Архипастирски благослов.

+ Л О Н Г И Н

Епископ новограчаничко-средњезападноамерички

КОПИЈА „ТРОЈЕРУЧИЦЕ“ У НОВОЈ ГРАЧАНИЦИ

Једна од најлепших и најпознатијих икона, и то не само код Срба, већ уопште у православном свету данас, названа ,,ТРОЈЕРУЧИЦА”.  Ова светиња чува се на Светој Гори, у српској царској лаври – манастиру Хиландару.    Позната је као Тројеручица јер има трећу, од сребра исковану,  руку.  Ову трећу руку додао је св. Јован Дамаскин, коме је за време владавине цара Лава III Исавријанина одсечена шака десне руке.  Свети Јован је био велики поборник икона, док се сам Цар борио против поштовања икона. Када су св. Јована затворили у тамницу и одсекли му руку, он се молио Пресветој Богородици током ноћи, тражећи од ње милост и помоћ. Заспавши на молитви видео је у сну Богородицу  и чуо речи: „Ево,  рука ти је сада здрава ,не тугуј више, него се усрдно труди…“ Из захвалности за чудо које је учинила Пресвета Богородица, Светитељ  је насликао  њену икону и додао ову трећу руку. Икона се чувала у његовом  манастиру св. Саве Освећеног у Палестини, а предана св. Сави, првом архиепископу српском, на једном од његових путовања у Свету земљу. Монаси овог светог Манастира, дали су икону св. Сави Српском као поклон, а у складу са пророчком визијом, оснивача њиховог манастира,  св. Саве Освећеног. Наиме, св. Сава Освећени је оставио предање да братсво његовог Манастира преда ову икону принцу са Балкана који је постао монах Сава, када једног дана посети њихов Манастир. После неколико векова, када се св. Сава Српски нашао у овој светој обитељи,  монаси,  схвативши од куда долази и како му је име, предали су му Тројеручицу на поклон. Наш светитељ је донео икону у Србију, а она се касније, на чудесан начин обрела у манастиру Хиландару, где има свој трон. Све доскора најугледнији хиландарски монах био је проигуман  док  је Тројеручица сматрана  Игуманијом, и од ње се свакодневно узимао благослов за све што се у Хиландару ради.  Иако је Манастир од недавно почео да бира игумане, Икона Тројеручица и даље благосиља и Братство и ходочаснике са свога узвишеног трона.  Долазак копије ове чудотворне иконе у манастир Нову Грачаницу заиста представља догађај од посебног значаја за српски народ, нашу Епархију, целу Српску православну цркву, а и шире!  Пресвета Богородица, којој је иначе посвећен  наш манастир, чуваће ову светињу још успешније преко ове своје иконе. А Икона ће на најбољи могући начин повезивати све нас са св.Савом, Србијом и манастиром Хиландаром, извором наше духовности и Светосавске мисли.

Копија Тројеручице је прилог Савезног КСС бивше Епархије америчко-канадске, Митрополије новограчаничке. Вредност иконе у монетарном смислу је 50,000 долара, а направљена је у Солуну, по благослову манастира Хиландара. Икону је донео архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, који је дошао у пратњи јерођакона Арсенија и г. Миливоја Ранђића, директора Фондације манастира Хиландара из Београда. Освећење иконе и постављање у трон у Новој Грачаници одржаће се у суботу 1. јануара 2011. године, после Свете литургије, коју служе Њихова Преосвештенства  еп. Лонгин,  и    владика Руске заграничне цркве г. Петар,  са свештенством и монаштвом. У наставку овог светог чина послужиће се свечани ручак, одржати пригодан програм и прикупљати прилози за обнову, у пожару настрадалог, манастира Хиландара. Прилози за обнову Манастира могу се достављати преко наше Епархије са назнаком – за обнову Хиландара.