Освећење Новограчаничке Тројеручице


Својом лепотом, градитељским неимарством, а посебно украшена живописом  еванђелског и црквено-предањског домостроја, црква манастира Нова Грачаница сија сведочећи неизказану красоту светосавља – православља српског стила и искуства, на простору американског континента.

На светог мученика Бонафатија ( 19. дец. 2010 ) 1. јан. 2011. године манастир Нова Грачаница је удомио чудотворну икону Пресвете Богородице – Тројеручицу Хиландарску.  Од овог чудесног дана наш манастир, посвећен Покрову Пресвете Богородице, биће сталнo  обитавалиште ове велике светиње, која је израђена по лику и подобију Њеном. Као што је животопис ове чудотворне Иконе препун чуда и изцељења, која су се пред Њеним ликом дешавала, тако би се могло рећи и овог пута да је ова светиња учинила чудо сабирајући верни народ под Своје многомилостиво окриље.

Живећи у времену обремењеном свакојаким пошастима и пороцима које робује овоземаљским светковинама, славећи календарску нову годину по којој се рачуна животна колотечина, ипак првог јануара у раним сатима манастирски храм се пунио верним народом. Милост и велика благодат ове Светиње дотакла је срца многих те велики манастирски храм постао је претесан да прими све који су долши да се поклоне и затраже помоћ од Пресвете Мајке, која учини чудо великом светитељу Јовану Дамаскину излечивши му руку пред Њеном иконом, која тако би прозвана Тројеручица.

Свету Архијерејску литургију су служили Њихова Преосвештенства владика новограчаничко-средњезападноамерицки Г.Г. Лонгин и владика кливландски  Г.Г. Петар, Руске Заграничне Цркве и архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, уз саслужење свих свештеника чикашког базена и осам ђакона.

По завршетку свете Литургије освећена је Икона Тројеручица а потом је владика Лонгин одржао Слово у заиста посебном молитвеном надахнућу.

Трпеза љубави и свечани пригодни програм одржан је у великој сали где су појањем о мученичком Косову учешће узели и деца фолклорне групе Грачаница.

На свечаном банкету поред представника свих црквеношколских општина, представника свих националних и културних организација, представника медија и јавног информисања био је присутан и Генерални конзул Републике Србије, који се обратио бираним речима о овом великом догађају за наш верни народ у Расејању.

Игуман Хиландара архимандрит Методије је први хиландарски игуман који је посетио Америку. Високопреподобни Архимандрит у свом обраћању није крио одушвљење због обостраног значаја ове посете, како за Хиландар тако иза нашу Светосавску Цркву на овим просторима.
У току банкета примани су добровољни прилози за обнову Царске Лавре Хиландарске која  je страдала у великом пожару. Срби су показали велико милосрђе и овом приликом а једни од највећих приложника били су господин Зоран Берић, господин Драган Ковачевић и господин Радован Ковачевић са својим породицама.

Нека Пресвета Богородица Својим заступништвом код Сина Њеног узврати свима приложницима, закриљујући све Cвојим Покровом и милосрђем, које сведочи и Њена изображена Трећа Рука на прекрасној Икони у нашем Манастиру.

[nggallery id=22]