Српски Патријарх Г. Иринеј у Чикагу

У среду 16. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј, стигао је у Чикаго у вечерњим сатима. Његову Светост сачекали су на аеродрому Његово Преосвештенство Г. Лонгин, Епископ новограчаничко-средњезападноамерички, Генерални Конзул Србије, Г. Деско Никитовић, свештенство Митрополије либертивилско-чикашке и Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке и сестринство ставропигијалног манастира Рођења Пресвете Богородице из Њу Карлајла, Индијана.

После сусрета на чикашком Међународном аеродрому, пошло се у катедрални храм Светог Васкрсења, који се налази на Српској улици, удаљен само неколико миља од Аеродрома, где је служена доксологија у част високог госта. Доксологији је присуствовао и Његово Преосвештенство Г. Петар, Епископ Руске заграничне цркве у Чикагу.

На крају доксологије Његово Преосвештенство Г. Лонгин поздравио је Патријарха у име свих присутних, пожелевши му добродошлицу и успешну посету Србима Чикага и околине.

У одговору на поздрав Епископа Лонгина, Његова Светост је заблагодарио на срдачном дочеку и изразио своју радост што се поново налази у Чикагу. У свом обраћању подвукао је важност сталног повезивања Отаџбине и Диаспоре. Посебно је истакао потребу да Срби Диаспоре не забораве свој језик, а нарочито своју Српску православну веру, „јер је вера наша најважнија за наше постојање“.

У наставку је уследио пријем у сали Црквене општине где су многи верни прилазили да узму благослов од Његове Светости.

[nggallery id=23]