Владика Лонгин у Москви

По завршетку Св. архијерејског сабора Српске православне цркве, Његово Преосвештенство Г. Лонгин, Епископ новограчаничко-средњезападноамерички, допутовао је у Москву, у краћу посету Русији, у петак 25. маја 2012. године. Преосвећеном владици Лонгину придружила се мала група поклоника из Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке.

Данас, у суботу, 26. маја 2012. године, наши домаћини, путничка агенција подворја Српске православне цркве у Москви, на челу са Његовим Преосвештенством Г. Антонијем, шефом поменутог подворја, посетила је више значајних светих места у овом чудесном граду.

Највеће светиње посећене овога дана су манастир Св. Покрова, Новоспасовски манастир и манастир Св. Данила московског. По поклоњењу моштима Св. Данила и једног значајног духовног доживљаја, после получасовне вожње око Кремља и дивљења златним крововима овог јединственог светилишта, уследило је још једно незапамћено духовно искуство.  Наиме, застали смо колима испред уласка у манастир Св. Покрова и угледали једну непрегледну масу света. Огромна манастирскса порта беше испуњена поклоницима, На капији су стајале младе девојке, необично обучене (готово у искушеничке мантије) са прекрасним букетом цвећа. Шпалир од четрдесетак девојака и монахиња простирао се дубоко према уласку у храм, а около маса света се тискала да види ко то долази и коме се дочек спрема. Када су се огласила манастирска звона, није требало много времена да разумемо да је ова велика светиња, која чува тело Св. Матроне, у посебном одушевљењу дочекивала, по речима игуманије Теофаније, по први пут епископа са Америчког континента. Игуманија Теофанија, по примању благослова од владике Лонгина, дала је знак да литија крене према храму. Тешко је наћи речи и описати оно што је потом уследило. Уз звоњење многобројних звона литија нас је отпратила до моштију Св. Матроне, обиласка осталих светиња Светопокровског манастира, да би се на крају задржала у трпезарији, где је за све нас уприличен ручак. За време ручке, девојке које су тако успешно организовале литију, а за које смо сазнали да су деца без родитеља и да манастир има за њих приватну школу, извеле су спектакуларан пригодан духовни програм.

У току ручка игуманија Теофанија је поздравила Преосвећеног Владику и, завршавајући свој надахнути говор, предала Владици икону Св. Матроне, изражавајужи веру да ће ова икона бити од огромне духовне користи и помоћи вернима Америке. Преосвећени Владика благодарно је говорио, обраћајући се Игуманиији и њеном сестринству, а посебно је истакао радост због несвакидашњег гостопримства, указаног му од стране деце.

После измењаних поклона, напустили смо Манастир на исти начин како смо и дочекани. Када су утихнули звуци манастирских звона, а ми се почели удаљавати у правцу једне нове светиње, манастира Новоспасовског, храма у коме су се подвизавали у молитви и посту руски цареви, иако нико ништа није рекао, свима је постало јасно да је ова мала група поклоника, предвођена српским Епископом, управо, и сасвим незаслужено, најсвечаније дочекана  у једној од великих светиња свете земље Русије.

Протојереј-ставрофор Милорад Лончар