Владика Лонгин обишао храм Христа Спаситеља у суботу 2. јуна 2012

ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЉА НАЈБОЉИ СВЕДОК НОВЕ РУСИЈЕ

По повратку из Петрограда, владика Лонгин, са својом пратњом, посетио је храм Христа Спаситеља. Ово је реконструисан храм на месту где је оригинално био саграђен,  после победе над Наполеоновом војском, као спомен храм жртвама овога рата, чија су имена уписана на плочама храма. Храм је срушен од стране богоборних Совјета, који су на месту срушеног храма, тридесетих година прошлог века, покушали да саграде неку њихову зграду. Ова зграда требало је да буде са више спратова и вишља него што је сам храм био. Међутим, због избијања Другог светског рата, они су обуставили радове, да би у поратним годинама, због недостатка средстава да заврше овај грандиозни пројекат, направили  на том месту огроман базен за купање. После политичких промена, Црква је успела да добије дозволу да се обнови храм. Градња храма почела је 1995. године и трајала пет година.

Ова величанствена кућа Божија уздиже се тако елегантно и осмишљава своју околину. Поносно стоји овај храм, на месту где је раније стајао,  и сведочи о једном великом народу, народу који је претрпео страшна гоњења, поднео нечувене жртве Христа ради, и сада, после толико деценија, доживео да реконструише првобитни храм и да му дода просторије испод храма, које су од непроцењиве вредности. Специфичност храма је, између осталог, и у томе што је главни олтар смештен у једном новом малом храму. Храм може да прими око 10 хиљада верника, има више олтара, три велике галерије за три хора, стални изложбени простор и много тога више. Оно што је нарочито интересантно јесте да су столице за цара и царицу на истом месту где су раније биле, украшене и чекају. Председник државе, кажу, не седа на столицу царску, већ стоји на другом месту. Готово да смо у исти мах помислили о томе како би било лепо да некада царска Русија, поново добије цара. Можда би и нама некако лакше било.

Испод храма налази се огроман простор, који обухвата разне просторије и салу за Сабор Руске православне цркве као и духовне концерте.  Ова модерна сала има хиљаду столица, најсавременије опремљена и дефинитивно претставља најмодернију салу коју смо ми видели. Све овде, у овом доњем делу храма, потсећа на царску прошлост ове огромне земље.

После обиласка доњег дела храма, пошли смо лифтом на део крова храма, одакле се Москва види као на длану. Показали су нам главно звоно, које је тешко 30 тона,  а звони само једном о великим празницима.  Када је изабран Патријарх Кирил, звоно је одзвонило 16 пута, у част избора 16-ог Патријарха на трон московских патријараха. Пошто смо били очарани грандиозношћу овог јединственог храма, запитали смо младу Рускињу, која нам је објашњавала историју храма, колико је коштала његова изградња. Њен одговор је био да је све коштало 650 милиона долара. Када смо били у Петрограду и обилазили храм Св. Исакија Далматског, закључили смо да се овакви храмови не могу градити у ово време, јер је то сувише скупо. После обиласка ове невероватне московске светиње, која је направљена само за 5 година, схватили смо да смо погрешили. Иако Русија није царевина, Русија је дефинитивно озбиљна држава, а Руска православна црква обнавља се убрзаним корацима. Такође, општи је закључак наше мале поклоничке групе, закључак не уоквирен у речи, да када човек доживи Русију и обиђе њене многобројне светиње, осећа се поносан што је део ове Цркве.

Обишли смо и Сретењски манастир, велику светињу у којој је смештена Богословија односно Православни факултет. И овај Манастир беше опустошен. Комунисти су униптили фреске, направили су пар спратова у самом храму и ту сместили неке канцеларије. Када је Црква преузела Манастир монаси, којих има око четрдесет, обновили су Манастир у рекордном времену  и извршили потпуну реконструкцију фресака. Све данас изгледа као што је изгледало пре уништења фресака и иконостаса. Доградили су и припрату, тако да је Манастир сада проширен. Општина је вратила и манастирску зграду, која се тренутно обнавља. У овој згради ће бити смештена Богословија.

Поклонили смо се моштима Св. Марије Египћанке, којој је саграђен олтар на северној страни храма. Интересантно је напоменути да је овај Манастир активан у сакупљању прилога за Косово и Метохију. До сада су послали више од 200 хиљада еура а настављају акцију прикупљања помоћи. У том смислу припремају ове године  турнеју њиховог хора по Америци. Наши верни Срби из Чикага имаће прилику да слушају овај хор и да на тај начин подрже акцију Сретенског манастира у прикупљању прилога за Србе и светиње Косова и Метохије. После поклоњења моштима разних других светитеља и обиласка богате продавнице икона, црквених утвари и књига, наставили смо наш обилазак московских светиња.

Протојереј-ставрофор Милорад Лончар