Српски Патријарх у Либертивилу

У суботу 11. августа 2012. године, на дан јубилеја седамдесетогодишњице дечијег кампа ”Свети Сава”, у препуној цркви ставропигијалног Манастира Светог Саве у Либертивилу САД, Његова Светост Патријарх српски Господин ИРИНЕЈ началствовао је Светом Архијерејском Литургијом, уз саслуживање Његовог Преосвештенства Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Господина ЛОНГИНА и Његовог Преосвештенства Епископа кливлендског и администратора чикашког Господина ПЕТРА, као и више свештеника и ђакона.
На крају Свете Литургије Његово Преосвештенство Господин Лонгин се надахнуто и срдачно обратио Његовој Светости, пожелевши му добродошлицу у Чикаго. Владика Лонгин је још истакао важност присуства Његове Светости на овим просторима, јер је он сам, као Првојерарх, симбол јединства Српске Цркве и Српског народа.
Његова Светост се затим, с пуно очинске бриге и љубави, обратио мноштву верника истичући важност Манастира Светог Саве, као најстаријег српског духовног центра на овом континенту, наглашавајући посебну улогу коју је Манастир имао за очување јединства српског народа на овим просторима кроз историју, како међусобног, тако и са Мајком Црквом. Посебно је истакао везу Манастира и великана нашег народа који почивају на том светом месту. Његова Светост је у свом обраћању још поменуо да је добро да постоји Одбор и Коло српских сестара који ће се посебно старати за очување ове најстарије српске светиње и духовног центра на овом континенту. На крају, Његова Светост се осврнуо и на важност језика за очување националног идентитета на овом континенту, а дечији кампови су добра прилика за неговање српског језика и српске културе.
Након Свете Литургије, уследила је заједничка трпеза љубави. Ручак је спремљен настојањем друштва добровољних доброжелатеља и приложника ”Жена мироносица ставропигијалног манастира Светог Саве – Мајка Ангелина”. У настваку, представила су се пригодним програмом и деца, учесници Кампа Светог Саве, у којем су приказали своје знање и умеће стечено током боравка у Кампу.

Јереј Владимир Вранић