Српски Патријарх у Новој Грачаници

У недељу 12. августа 2012. године, Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру ”Нова Грачаница”, САД, уз саслуживање Преосвећеног Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Господина Лонгина и више свештеника и ђакона.
На крају Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ Господин Лонгин се топлим речима обратио Његовој Светости, пожелевши му добродошлицу у Манастир ”Нова Грачаница” и у епархију новограчаничку-средњезападноамеричку, изразивши велику радост што је Његова Светост, први пут по устоличењу у трон Патријараха српских, служио Свету Архијерејску Литургију у том манастиру.
Његова Светост се затим обратио присутном народу и посебно истакао лепоту Манастира ”Нова Грачаница”, која својом лепотом данас служи на понос Српског народа. Свјатјејши је у својој беседи нагласио важност присуства Српског и осталих православних народа у Америци и свуда у свету. Многи су расељени, не својом вољом, али и у томе, рекао је Свјатјејши, може да се види промисао Божја, јер без присуства православних народа на овим просторима не би било ни православне мисије. Његова Светост је поново нагласио важност јединства Српског народа и Српске Цркве на овим просторима, али и свуда у свету.
Затим је уследила заједничка свечана трпеза љубави.

Јереј Владимир Вранић