Епархијски Дани 2013

Српска православна епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка је спремна да установи годишњу, тродневну прославу Епархијских дана у петак, 28. јуна 2013. године, а сваке наредне године они ће се одржавати у седмици након Духовдана, најавили су данас епархијски званичници. Овогодишња прослава Епархијских дана се подудара са празником Видовдана и укључује низ литургијских, образовних и друштвених догађања на тему Видовдана, у манастиру Нова Грачаница, манастиру Светог Саве и Саборној цркви Васкрсења Господњег, намењених вернима свих узраста из целе Епархије.

“Велика нам је радост да благословимо почетак нечега што ће постати годишња традиција нашег сабрања као Епархије, пре свега ради молитве и учествовања у светим тајнама, а онда и ради онога што је од претходног неодвојиво – дружења са нашом браћом и сестрама у Христу. Веома је пригодно да се ова прослава одржава баш по Духовдану јер је управо благодат Светога Духа та која нас сабира и надахњује на дела добра и вредна памћења, као што је Свети Дух надахњивао и Светога Кнеза Лазара и све свете”, рекао је Његово Преосвештенство Епископ Лонгин, епархијски архијереј.

Прва прослава Епархијских дана почиње на Видовдан, у петак 28. јуна 2013. године, Архијерејском светом литургијом у манастиру Нова Грачаница у 10 часова преподне, коју ће служити и специјални гости: Његово Преосвештенство Епископ Јегарски Порфирије и Протојереј-ставрофор отац Војислав Билбија из Холандије.Његовом Преосвештенству Епископу Порфирију готово да и није потребна посебна најава. Он је већ годинама истакнути беседник на веома разнолике теме које се тичу православног богословља, и то са изузетним говорничким даром и лакоћом. Отац Војислав Билбија је један од најталентованијих људи Српске Православне Цркве данас. Бог га је благословио са толико много дарова да је он, између осталог, и одличан зубар, вајар, иконописац, појац духовних песама, свирач гусала и гитаре, па чак и стручњак за карате, са својим особеним философским приступом овом спорту.

Исте вечери, са почетком у 6 часова, у Саборној цркви Васкрсења Господњег у Чикагу, одржаће се помен свим српским јунацима који су положили своје животе за Крст Часни и слободу златну народа нашег, а онда и пријем и Видовданска академија у сали Саборне цркве са поменутим специјалним гостима као говорницима. ”Видовдан је трагедија и надахнуће, као жртва која наликује Голготи и рађа наду, и као дан за вечност”, како рече Прота Милорад Лончар, епархијски секретар.

У суботу, 29. јуна, Архијерејска света литургија ће бити служена у манастиру Светог Саве у Либертивилу у 10 часова преподне, а након тога ће уследити турнири у боћању и фудбалу. ”Омладинскo вече” ће се одржати исте вечери у манастиру Нова Грачаница.

Епархијски дани ће имати свој врхунац у Архијерејској светој литургији у недељу, 30. јуна, са почетком у 10 часова преподне, праћеној свечаним ручком и славом Српске народне одбране у манастиру Нова Грачаница.

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка упућује позив свим својим верницима, као и гостима, да узму учешћа у богослужењима, свечаностима и осталим догађањима којима се обележавају први Епархијски дани и Видовдан.

За више информација, молимо да се обратите Епархијској канцеларији на телефон: (847) 223-4300, или вашем парохијском свештенику.

http://www.diocesandays.org/

Из Епархијске канцеларије

plakat vidovdan SR - web

balotacki-turnir-web

fudbalski turnir - preview